Aardappelbewaring

Het bewaren van aardappelen is een boeiend proces. Door verandering van technieken, rassen en weersomstandigheden is de aardappelbewaring continu in beweging.
Climanova is in deze boeiende markt continu bezig met het optimaliseren van het bewaarproces.

Consumptieaardappelen

De consumptieteelt is sterk aan het groeien in Vlaanderen en Wallonië. Vooral in deze gebieden zijn er dan ook uitbreidingsplannen. De internationale kracht van de Belgische frietindustrie is belangrijk voor Climanova.

Het bewaren van aardappelen gaat steeds meer richting uien. Vooral het ras Fontane vraagt veel ventilatie ten opzichte van een ras als Bintje. Het is belangrijk om in de eerste dagen van de bewaring de aardappelen zo snel mogelijk droog te blazen. Dit kan worden gestimuleerd met behulp van kachels. Wanneer men kachels in combinatie met mechanische koeling gebruikt, is het drogend vermogen maximaal.

Pootgoedaardappelen

Met de hoofdvestiging in West Zeeuws Vlaanderen zit Climanova gevestigd tussen grote pootgoedtelers. De eerste bewaarcellen werden 30 jaar geleden ingericht voor de opslag van pootgoed. Climanova heeft dus al jarenlange ervaring in het bewaren van dit kwetsbare product. Veel pootgoedtelers hebben geïnvesteerd in kistenbewaring met buitenluchtventilatie en mechanische koeling. Afgelopen jaren zijn er ook systemen geïnstalleerd, waarbij de pootaardappelen worden gedroogd met natuurlijke tocht. De bewaarcomputer regelt hierbij de rolpoorten afhankelijk van de bewaarcondities. 

Tevens is er de mogelijkheid om een talent/ethyleen programma toe te voegen aan de bewaarcomputer!

Kijk bij onze referenties, voor meer foto's van aardappelbewaringen.

In onderstaande tabel kunt u zien wanneer de buitenlucht drogend is. Wilt u deze tabel geplastificeerd ontvangen? Informeer bij één van onze bewaaradviseurs en ontvang hem direct.

droogtabel aardappelen